Saturday, 2 July 2011

Top 6 smartphone terbaik yang berada di pasaran.

Assalamualaikum..  okay, zaman sekarang ni orang dah start bercerita pasal smart phone.  Macam2 ada sekarang ni, Iphone, Android phone,  Windows phone, Google phone. Dan semua smart phone ni dah jadi trend org zaman skrg nak upgrade gadjet dieorg.hehe. dengan itu, entry kali ni aku sebagai admin kedua nak share sikit research yg aku buat mengenai smart phone ni sepanjang kebosan setelah habis exam. Ini merupakan hasil  kedudukan smart phone yang aku boleh nyatakan berpandukan harga dan fungsi setiap phone.

6

HTC Desire HD  dilengkapi 8 megapixel yang boleh menangkap gambar berkualiti HD( High Definantion) 720p, menggunakan software android (gingerbread - 2.3.3) saiz nya agak besar tapi bagi mereka yang suka screen besar anda boleh membuat keputusan untuk membeli handphone ini,hehe. Phone ini juga mempunyai kelebihan dimana anda boleh mencabut sim dan SD card anda tanpa mengeluarkan battery kerana compartment sim card dan battery adalah berbeza.


5


Samsung Galaxy S juga dilengkapi 8 megapixel yang boleh menangkap gambar berkualiti HD( High Definantion) 720p, menggunakan software android (gingerbread - 2.3.3) mempunyai screen Super Amoled yg juga merupakan screen yang terbaik yang penah dihasilkan untuk smartphone. saiz nya yang besar, ringan dan mempunyai harga yang berpatutan membuatkan para penggemar smartphone memilih Galaxy S sebagai pilihan mereka.hehe





4

Google Nexus S turut  dilengkapi 8 megapixel yang boleh menangkap gambar berkualiti HD( High Definantion) 720p,turut menggunakan software android (gingerbread - 2.3) juga mempunyai screen Super Amoled yang menjamin kepuasan graphic kepada pengguna. Nexus S merupakan phone keluaran Samsung yang disupport oleh Google. Bentuknya yang sedikit curve menampakan kematangan dalam reka bentuk telephone ini. Tahap browsing yang mantap juga salah satu kelebihan Google phone ni.


3

Iphone 4. dilengkapi kamera 8 megapixel dan video HD. Seperti yang kita tahu Iphone memang sentiasa menjadi kegilaan kaki gadjet. Produk Apple ini menggunakan software iOS. Designnya yang simple dan solid sangat menarik perhatian pegguna. Aplikasi iphone boleh didapati di Apple store dan jika dah di jailbreak apps semua boleh didapati di Cydia.





2

HTC Sensation. dilengkapi 8 megapixel yang boleh menangkap gambar berkualiti HD( High Definantion) 720p, menggunakan software android (gingerbread - 2.3.3) Ia juga merupan antara handphone yang paling hebat yang pernah dikeluarkan oleh HTC. mempunyai sistem GPS dan Browsing yang sangat mantap sehingga mampu mengatasi Iphone 4. Desing nya yang cantik dan kombinasi warna kelabu hitam turut menambah seri handphone ini.hehe. 



1

Samsung Galaxy S2. memang tak boleh disangkal lagi. SGS2 merupakan smartphone yang paling mantap untuk masa ini. dilengkaapi kamera 8 megapixel dan video HD, ia turut mempunyai screen Super Amoled. Dengan memperbaiki kekurangan yang ada pada Galaxy S, hampir semua aplikasi yang digunakan oleh SGS2 menggunakan voice detector. Kini SGS2 turut dikatakan mampu bersaing dengan Iphone5 yang bakal diumum kan tidak lama lagi..


by 2nd admin


Friday, 1 July 2011

Kekurangan Adalah Suatu Kelebihan . . . . . . . .


Assalamualaikum abe ucapkan ... al kisahnye aku ade penah dengar yg kekurangan sebenarnye boleh dijadikan sebagai kelebihan ... jadi , kt sini aku nk kongsi dgn korang yg perempuan suka kpd kekurangan yg ade pd lelaki ... tapi ape je kekurangan tuu???? ok , sini aku ade 5 jenis kekurangan yg boleh dijadikan sbgai tarikan perempuan .. 5 tuuuu ! banyaaak tu beb ...  HAHAHAHAHAHA !!!! okayy , back to topik plissszz~  errmm , berdasarkan penyelidikan yg dibuat oleh seorang professor berbangsa jawa di Universiti Fuckingham,United Kingdom beliau ade menyatakan bahawa wanita akan tertarik pd lelaki yg ade 5 jenis kekurangan ni .. malah , beliau juga menyatakan yg jika ade lelaki yg mmpunyai 5 faktor-faktor ini , laki2 ni kompem akan dapat pompuan yg superrrbb !!! HAHAHAHAA !! profesor tu la yg cakap . bkn aku ... luuulzzzzz~    =D

Berikut adalah hasil penyelidikan profesor Jawa tersebut .....


1 . Dahi jendul.
aku rase la kn ,, mungkin sebab mudah bg perempuan utk betulkan mekap2 diorang kalau mase waktu2 kecemasan .... maklumlah , mase tu tgah takde cermin , ape lg tyme ni la dahi balak diorang ade functioonn !!!! mase tu jgaklah perasaan sayang makin bercambah antara mereka ..... hak3!!!!    * seryes aku tgah tahan jijik walaupun aku sendiri yg tulis mnde nih *

2 . Gigi Bersiung @ Jongang @ Rongak.
yg pasal gigi pulak ,, aku rase perempuan suke laki2 gigi mcm ni mungkin sebab senang nk bwat 'love bite' kot ... HAHAHAHAHHAHHAHAHAHAHA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  ^.^

3 . Perangai Yang PELIK. 
errrr.....errr...hiiisshh! point ni la yg paling aku lemah nk huraikan......errmmmm,,,aku rase mungkin dh sampai mase kot berlakunye 'turning point' dalam perasaan pompuan2 nih...maksud aku ,perempuan sekarang mungkin dh bosan dengan jenis lelaki yang nampak 'biasa-biasa' aje ataupun yg terlalu hensem mcm lelaki korea...perrgghh ...aku rase sebab takut berebut lelaki kot..yelah , dh balak hensem giler,mustahil ah tak ramai peminat kn??? HAHAHAHAHA!!!  jadi , nk selamat dr kene rampas , tu yg pompuan pilih lelaki yg pelik2 je kot .... kan pompuan kan ???? muahahahahaha !!!


4 .Peluh.
sape kate lelaki kalau berpeluh bau hapak haa ????!!!! haaaaa ...... kalau korang nk tau kn , pada saat lelaki berpeluh, lelaki akan mengeluarkan hormon androstadienone yang akan dapat mnjadikan perempuan menjadi ghairah justeru meningkatkan nafsu kuda mereka ... HAHAHAHA !!! 


5. Cermin Mata.
huuiissshh .... kadang2 rabun ni mcm menyusahkan gak ar sebab kene pakai spek ... tapi , bile tengok2 balik ... kadang2 terasa ganteng bile pakai spek .. muahahahahahha !!! ok2 .. back to topik ... Menurut sebuah kajian di Uganda, perempuan kini lebih tertarik dengan lelaki bercermin mata sebab golongan mcm ni lebih kelihatan bijak dan cerdas ...    * bukan aku yg cakap eh *    (^.^)
Jadi bagi sesiapa yang memiliki penglihatan kurang baik, t0kseh dh ragu-ragu nk pakai cerminmata ke tidak . Yang penting , sesuaikan bentuk bingkainya dengan bentuk wajah korang ... hehehehehhehe...


HABESSSS DAHHH......tapi , kalau korang masih tak percaya ,, try ah tanye first admin ... sebabnye walaupon dy bnyak giler kekurangan ,, tapi awek dy superbb kot !!
* ni outta aje~*  hahahhahaha !!!!!  =D


p/s : terima yg seadanya ...... sebab takde satu pon makhluk yg sempurna .. PEACEE yaaaooo !!
=)



-newbie kDkHBT-

Tuesday, 28 June 2011

Cara Termudah Menghafal Al-Quran Al -Karim


Assalamualaikum :) Segala pujian hanya milik Allah, shalawat dan salam semoga terlimpahkan kepada Nabi kita Muhammad, kepada keluarganya, dan para sahabat seluruhnya. okayy..admin kedua harini nak share skit cara2 nak hafal Al-Quran. bukan apa, dengan menghafal al quran kita dpt membetulkan bacaan kita dan dpt memastikan bacaan surah kita ketika solat ataupun utk apa2 acara pun lancar dan takde salah. harap tips ni dpt membantu korg k? :)


Keistimewaan cara ini adalah seseorang akan memperoleh kekuatan dan kemapanan hafalan serta dia akan cepat dalam menghafal sehingga dalam waktu yang singkat dia akan segera mengkhatamkan Al-Quran. Berikut kami akan paparkan metodenya beserta pencontohan dalam menghafal surah Al-Jumuah:
1. Bacalah ayat pertama sebanyak 20 kali.
2. Bacalah ayat kedua sebanyak 20 kali.
3. Bacalah ayat ketiga sebanyak 20 kali.
4. Bacalah ayat keempat sebanyak 20 kali
5. Keempat ayat di atas dari awal hingga akhir digabungkan dan dibaca ulang sebanyak 20 kali.
6. Bacalah ayat kelima sebanyak 20 kali.
7. Bacalah ayat keenam sebanyak 20 kali.
8. Bacalah ayat ketujuh sebanyak 20 kali.
9. Bacalah ayat kedelapan sebanyak 20 kali.
10. Keempat ayat (ayat 5-8) di atas dari awal hingga akhir digabungkan dan dibaca ulang sebanyak 20 kali.
11. Bacalah ayat pertama hingga ayat ke 8 sebanyak 20 kali untuk memantapkan hafalannya.
Demikian seterusnya pada setiap surah hingga selesai menghafal seluruh surah dalam Al-Quran. Jangan sampai kamu menghafal dalam sehari lebih dari seperdelapan juz, karena itu akan menyebabkan hafalanmu bertambah berat sehingga kamu tidak bisa menghafalnya.

selain tu...korg boleh try cara lain..korg dgr dlu surah2 yg korg nak hafal tu.letak laa dlm mp3 ke hp ke.. selalu dgr.nnti korg akan terbiasa dgn ayat tuu dan ini akn mempercepat proses penghafalan.hihi. antara sheikh yang aku boleh recommend Sheikh Saud Al Ghamidi, Sheikh Sudais, dan Sheikh Mishary Al afasy.

kita digalakn menghafal surah pilihan dahulu sblm menghafal mengikut juz.. antara surah pilhan tu adalah..surah al mulk, as sajadah, yassin :) kalau paling kurang pun korg hafal la juzuk 30.surah2 lazim..boleh dibawa dlm solat :) selamat berjaya kawan2. xoxo


by 2nd admin.

7 cara-cara untuk cover bila terjatuh di khalayak ramai.


1. Kalo tersepak batu: Jangan terus bangun,
sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling
hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru
bgn bila takde orang nampak..

2. Kalo terjatuh beskal: cepat-cepat naik beskal
anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali
supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...

3. Kalo terjatuh tangga: terus bersilat seolah-olah
anda dirasuk atau sedang berlawan dengan
makhluk halus...

4. Kalo terjatuh dalam longkang: pungutlah
sampah yang ada sambil marah-marah dengan
suara yang kuat, pasti orang menyangka anda
seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan....

5. Kalo jatuh ketika nak naik bas: jeritlah kuat-
kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang
di blakang anda....

6. Kalo terjatuh di dpn bus stop: terus buat-buat
pengsan sehingga ada orang membantu
anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan
takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah
masa sesuai untuk bangun semula....

7. Kalo jatuh tergelincir kat lantai licin: tarik la
kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda)
untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda
sorang je yang dapat malu...he he he.



by 2nd admin.

Saturday, 18 June 2011

Apa Kelebihan Botak @ Gondol @ Cukur ????????

* hukalorh ! mano rambut aku,abe ? *

Assalamualaikum pembuka bicara . . . .

lama dh aku tak post apa2 dalam blog aku ni sebab fikiran tengah kusuuttttt . . . . tapi , aku akan pastikan setiap topik yg aku post tak akan mengecewakan bile dibaca . . . nguehehehehehe~ jadi , kali ni aku nk kongsi dgn korang ape perasaan menjadi seorang yg botak . . . . adakah rasa makin hebat ? gagah ? kecewa ? 
aku cakap ni berdasarkan pengalaman sebab mase aku bercukur dulu tyme kt oxford , ramai giler org omputih terkejut . . . ade yg kutuk2 belakang , ade yg kutuk depan2 . . . tapi , aku takde pulak dgar org yg puji . . . . mwahahahahaha !!! takpe2 . . . kite tak perlukan pujian pon utk teruskan hidup nih . . janji masa aku tgah botak tuh , aku rase aman . . . hihihihi~
* do i care ?? *

tak tipu korang laa kan , , ade yg kutuk aku ni mcm avatar lah . .  mcm kepala #@$%&%^ lah . . . peerrgghhh . . . . tertusuk bhai . sumpah dh lali kalau kene kutuk nih . . hahahaha . . . naseb baek lah aku ade kawan2 yg sokong aku . . bkn setakat sokong , tapi diorang jugaklah yg tolong cukurkan kepala aku ni skali actually . . hahaha !
urrmm . . . disebabkan aku penah menginap selama 5 taon kt skola semueeeeee LELAKI , jadi aku rase aku dpt kenalpasti sape lelaki2 yg walaupon dy botak , dy still feymes + hensem + mantop !! . . . .

ni ha TOP 5  bg aku laki2 yg botak n macho . . .

5) JUSTIN BIEBER . . . .
walaupon aku benci mamat ni ,  , tapi tak dinafikan lg mamat ni mmg tersangatlah feymes . . . . jadi , dy TERpaksa masuk dlm list aku . . . sobs3 . . (T_T)

4)ZINEDINE ZIDANE . . .
ni lah dy muka dewa bolasepak . . . . sampai sekarang takde lg pemain bolasepak yg ade skil mcm dy ni . . ketenangan mengawal bola , membaca permainan , jaringkan gol . . perrgghh . . tp yg paling penting dy macho !!!! wahahhahaha !!

3) JASON STATHAM . . . 
mamat ni mmg best kalau tgok dy berlakon . . filem2 dy semua ade action2 yg giler babisss ~ 

2) PITBULL . . . 
laki ni plak seorang penyanyi rap n penulis lirik . . . perrgghh ,, seryes macho giler kalau tgok dy tgah rap . . tak sah kalau takde pompuan seksi keliling dy . .nama dhla mcm anjing ! hahaha . . jeles syal aku !!! mase aku botak , takde plak pompuan nk himpit2 aku . . . (=_=")

1) VAN DIESEL . . . 
aku speechless seyh kalau tgok mamat nih kalau berlakon . . action nk gempak2 je . cisengg tul . . tapi suara dy seryessss jantan gile . . mmg cair ah minaci2 kalau dengar suara dy . . hohoohohohoii malaysia~ hohhoi malaysia ~

p/s : jangan pikir aku gay . . . . hahahahhahahahahahaha !!!   so , kesimpulannye sebenarnye botak ni takde pape masalh pon , , , yg masalahnye cume orang2 yg kt keliling kite ni je yg ta suke dgn perubahan . . . peace !!!!

-newbie kDkHBT-
 =D

Sunday, 5 June 2011

Bila 2nd admin dah berkata kata~

Assalamualaikum, haluuuu.

Sorry banyak –banyak atas kesulitan yang terjadi dalam blog ini semenjak dua tiga menjak ni. Aku sebagai admin yg kedua baru berpeluang nak cerita skit dalam blog ni. Sedikit musykillah yang terjadi dalam blog ni disebabkan kami sedang exam final.  Takde apa pun aku nak cerita, Cuma dalam kesempatan ini aku nak pembaca-pembaca blog sekalian mendoakan kerjayaan aku dan admin kedua (izmir khalish). Bagi la dapat jawab soalan exam final kali ni elok2.
Aku nak cerita sikit pasal exam aku. Kat U aku ada dua aliran subjek yg berbeza, subjek agama dan subjek sains(dental studies). Subjek sains ada 5 (Physics, Biochemistry, Anatomy, dan Dental Terminology). Untuk  subjek agama pulak kiteorg  ada A-Quran, Fekah , Akidah,  dan Bahasa Arab.

Aku masa awal sem memang lenge la aku bagitau korang. Satu benda pun aku tak faham pasal Islamic studies. Yela, korang bayangkan la..dieorg lecture guna bahasa arab.-.-“ memang aku ada basic bahasa arab pun.ullek. tak faham satu benda pun.  Memang blur habis. Tapi lama kelamaan boleh la aku catch up skit2. Takat nak jawab salam sheikh tu bagi kat depan boleh la.he he he.  Untuk subjek sains Alhamdulillah macam biasa je. Lecture dalam English tapi slang dia slang English arab la. Style gak la kalau guna.bunyi cam latin2 skit.haha!:P 

Ni aku sertakan jadual exam aku..korang doakan la bagi aku score tahun pertama aku ni.  
p/s: korang akan Nampak subjek lain dari apa yang aku cakap kat atas sebab yang aku mention kat atasa subjek 1st sem dan yg final ni subjek untik 2nd sem. Okayh?


ni aku lepas exam botany tadi.. Rabu nanti aku ada exam computer science lak. Wish me luck!he he he.

''God helps those who help themselves''
(2nd Admin)





Saturday, 4 June 2011

Bile Jerawat mula Melanda!!

Assalamualaikum...

MULA-MULA SEKALI,SAYA WAKIL BLOG BKK ADMIN KE-4 NAK MNTAK MAAF SEBAB DAH LAMA TAK UPDATE BLOG BUDAKKACAMATA NI..HAL INI DEMIKIAN KERANA KEMALASAN TELAH MELANDA KAT ADMIN BLOG INI.. =.=

ok,kte stop smpai kat sni..berbalik pada entri yg akan cuba aku ceritakan ini...
Kalau nak cerita bab jerawat ni,memang menyakitkan hati..aku pun cukup menyampah bila ada jerawat tumbuh kat muke...mane taknya,aku rasa macam hilang seri kat muka publisiti jatuh beb,,,hahaha tetapi kalian jangan risau, kat sini aku ada tips macam mana nak hilangkan jerawat tanpa menggunakan kos yang mahal..xpyah ekau nak poie salon la bagai..gune kaedah tradisional insyallah berkesan,,,

Cara-cara nak hilangkan jerawat,korang hanya perlukan 
Serbuk kayu manis
Asam jawa(bukan orang jawa yee)
































Cara 1: Hilangkan JERAWAT dengan asam jawa dan serbuk kayu manis

i. korang ambil dulu asam jawa mengikut keperluan. Kalau JERAWAT korang kecil, ambil secubit dua jer mungkin dah mencukupi...yela korang nak hilangkan jerawat,bukan nak buat sambal sotong..

ii. Kemudian, campurkan asam jawa tadi dengan air dan ramaskannya. Kuantiti air tu sikit jer. Jangan sampai ia terlalu cair, ok...pastu letak skit serbuk kayu manis..serbuk kayu manis ni memang pedih kalau jerawat korang mcm gunung..

iii. Lepas tu,korang sapukan campuran tadi ke kawasan JERAWAT di muke korang. Biarkan ia sampai kering.

iv. Seelok-eloknya korang buat pada waktu malam sebelum masuk tidur. Jadi, ada lebih masa campuran tersebut serap ke muke korang. Esok pagi barulah korang basuh..kalo xnak basuh pun xpe,,gi la kelas ngan muke cmtu xde orang heran pun..

v. Amalkan cara nie selalu sampailah korang berpuashati dengan hasilnyer...kalo x puas hati gi marah admin 1st.. sape suruh amek aku jadi admin yg ke-4..haha 

Selamat Mencuba! 
p/s: Mungkin ia akan mengambil masa yang panjang untuk jerawat  yang degil dan berbukit..Itu aku kurang pasti. Kita hanyalah berusaha, mudah-mudahan usaha kita diperkenankan oleh-Nya... :)

-4th admin-